طب مکمل وکانسرکودکان(2)
تهیه – تنظیم و جمع آوری : دکتر شاهین اردوبادی از اورمیه
آنالیز آماری
آنالیز آماری این تحقیق به وسیله سیستم آنالیز آماری SAS انجام و از شیوههای آماری X2 برای بررسی رابطه بین تحقیق و فاکتورهای فهرست شده، استفاده شد.
برای تنظیم و تعدیل تفاوتهای توزیع آماری در گروه کنترل و گروه اصلی، آنالیز چند متغیره برای رسیدن به پاسخی منطقی انجام شد و شیوههای خاص از درمانهای جایگزین، به عنوان مجموعهای از متغییرهای دو بخشی در این تحقیق ثبت شد. درآمد خانواده، قومیت، محل زندگی بیماران همگی ارتباط مستقیمی با شیوه و نوع درمان انتخابی داشت.
در این تحقیق گروهها بر اساس نژاد، درآمد و وضعیت خانوادگی طبقهبندی شدند.
مراجعه گروه کنترل به کلینیک به دلیل بیماریهای گوش، گلو و بینی، مشکلات پوستی و یا برای چکاپ عمومی بوده است. در میان گروه بیماران سرطانی، عموما نوع سرطان کودکان، سرطان خون (30 درصد) و تورمورهای بدخیم سرطانی (22 درصد) گزارش شده است.
فاکتورهای آماری
هر دو گروه در تحقیق از لحاظ جنس، تحصیلات والدین، وضعیت و طبقه خانوادگی و جمعیت خانواده و ... وضعیت مشابهی داشتند. اما در خصوص توزیع نژاد، درآمد، خانواده و وضعیت تاهل تفاوتهایی بین 2 گروه وجود داشت. تعداد خانوادههای سفید پوست در گروه سرطانیها نسبت به گروه کنترل بیشتر بود. همینطور، بیش از نصف خانوادههای سرطانی درآمدی بیش از 20 هزار دلار داشتند در حالیکه در گروه کنترل فقط 25 درصد خانوادهها درآمدی در این سطح داشتند.
روی هم رفته، 65 درصد گروه بیماران سرطانی و 51 درصد گروه کنترل از برخی از روشهای درمانهای جایگزین استفاده کرده بودند، و با حذف شیوههای درمانی چون، نیایش و دعا درمانی، 42 درصد از گروه کنترل و 45 درصد از گروه سرطانیها از شیوههای دیگر درمانهای جایگزین استفاده کردهاند.
استفاده از روشهای جایگزین
تفاوت آشکاری بین گروه کنترل و گروه سرطانیها در خصوص انتخاب این شیوهها با توجه به گوناگونی نژاد، درآمد، وضعیت تاهل در انتخاب سه شیوه درمانی ماساژدرمانی (P=0.0013)، درمانهای فولکور منطقه (P=0.058) و نیایش و دعا درمانی (P=0.014) متفاوت بوده است.
یکی از اشتراکات این دو گروه در انتخاب درمانهای جایگزین نیایش و دعا درمانی بود. در گروه سرطانیها 64 درصد و در گروه کنترل 40 درصد افراد از این شیوه استفاده میکردند. دیگر شیوههای درمانی مثل ماساژدرمانی 25 درصد، درمانهای روحانی و معنوی 21 درصد در گروه کنترل و درمانهای روحانی و معنوی و ورزش به طور مساوی 16 درصد افراد در گروه سرطانی ها مورد استفاده داشته است. مصرف داروهای گیاهی و ویتامینهای مختلف نیز در دو گروه سرطانی و کنترل به ترتیب 16 و 10 درصد افراد این دو گروه بوده است و هیچ کدام از این دو گروه تمایلی به استفاده از شیوه هیپنوتیزم برای درمان نداشته اند.
دلایل استفاده از درمانهای جایگزین و منابع اطلاعاتی آن
والدین دلایل مختلفی را برای استفاده از درمانهای جایگزین، به ویژه ایمان داشتن به اثرات شفابخشی نیایش و دعا مطرح کردند.
با این وجود. 60 درصد والدین نتوانستند دلیل مشخصی را در این زمینه بیان کنند. تنها 5 نفر بودند که نارضایتی خود را از درمانهای سنتی و طبیعی اعلام کردند هرچند گروه تحقیق هیچ رابطهای را بین عدم رضایت والدین با مصرف داروهای سنتی و استفاده از درمانهای جایگزین پیدا نکرد.
در میان بیمارانی که از درمانهای جایگزین استفاده میکردند 59 درصد والدین کودکان سرطانی و 56 درصد والدین کودکان گروه کنترل، در مورد درمانهای جایگزین از خانواده و دوستانشان اطلاعاتی بدست آورده بودند.
ادامه دارد ........